Yangın Merdivenleri Nasıl Olmalıdır?

Yangın Merdivenleri Nasıl Olmalıdır?

                Günümüzde çeşitli olumsuz durumlara karşı mutlaka önlemler alınması gerekmektedir. Bu önlemlerin başında yasalaşmış, yönergelerce yazılmış veya yazılı olarak kanunlaşmış birçok madde bulunmaktadır. Böyle olumsuz durumlarda can ve mal kaybının önlenebilmesi için mutlaka müdahale edilmesi gereken durumlar bulunur. Bu durumlardan birisi de yangın anlarıdır. Yangın oldukça tehlikeli bir afettir. Yangın bazı durumlarda doğal afet olurken bazı durumlarda ise maalesef bireyler tarafından bilinçli ya da bilinçsiz şekilde oluşabilmektedir. Yangın anlarında yapılması gereken birçok önemli kural bulunmaktadır. Ülkemizde yasalar gereği çoğu binalarda, kurum ve kuruluşlarda yangın hallerini önleyici gereklilikler bulunuyor. Yangın afeti denildiğinde akla gelen ilk şey yangın tüpü ve yangın merdiveni olmaktadır. Yangın merdivenleri günümüzde her binada olmasa da mutlaka her yapı için zorunlu hale gelmesi gereken bir üründür.

                Yangın merdivenleri için yönetmeliklerde belirli kurallar ve şekiller bulunmaktadır. Yangın merdiven yönetmeliği adı verilen hususlarda merdivenin yapılmasıyla ilgili tüm özellikler belirtilmektedir. Buna göre, yangın merdiveni yapılırken mutlaka 2/3 mm kalınlığında baklavalı sac kullanılması gerekir. Yangın merdiveni yapılırken, yapılacak olan binaya 10 milimetrelik flanşlar ve diğer sabitleme araçları kullanılması zorunludur. Ayrıca yangın merdiveni yapılırken konstrüksiyon çelik olmalı ve kesinlikle paslanmaya metalik boya ile boyanmalıdır. Yangın merdini çeşitleri olarak Z merdiven ve dönel merdivenleri örnek gösterebiliriz. Yıllardır çevremizde görmüş olduğumuz dönel yani yuvarlak merdivenler günümüzde yangın merdiveni yönetmeliğinde uygun görülmeyerek kaldırılmıştır. Artık Z merdiven denilen zikzak şeklinde sahanlıklı merdiven tipi yönetmelik gereğince yapılması uygun görülmüştür. Yangın merdiveni yönetmeliği dışında yapılan yapılar için gerekli mercilerden ruhsat almak mümkün değildir ve mutlaka yönetmeliğe uygun olmalıdır.

                Yangın merdivenleri mutlaka her binaya yapılması gerekse de zorunlu olarak belirli yerlere yapılmaktadır. Örneğin günümüzdeki yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde 50 kişi ve üzeri topluluğun bulunduğu eğlence, toplantı, sinema vs. gibi alanlarda, ilk ve ortaokullarda, dershanelerde, üniversitelerde, sağlık kurumlarında, otellerde, yurtlarda, pansiyon gibi konaklama yerlerinde, alışveriş ve iş merkezilerinde ve ayrıca kamu kuruluşları, devlet daireleri gibi çalışma alanlarında bulundurulması zorunludur. Ayrıca yapılacak olan yangın merdiveni yapısının ise ruhsatının alınması mecburidir.

KATEGORİLER

Makaralı yangın merdiveni, ucuz yangın merdiveni, yangın merdiveni fiyatları, yangın merdiveni firmaları, Dairesel yangın merdiveni, yangın merdiveni imalatı, dairesel yangın merdiveni.

SAYFALAR

HABERLER

MÜŞTERİ HİZMETLERİ